Az eper
(Fragaria ananassa)

 

„Hogy is néz ki az az eper,
Amit a pocakodba teszel?
Szép piros és dudorodik,
Mint a pocid, ha megtelik.”

- Pete Margit-

 

A földi eper egész Európában őshonos, az erdei vad szamócának számtalan nemesített változatát termesztik, amelynek a termése sokkal nagyobb vad őséhez képest.

Az eper a gyerekek egyik kedvenc gyümölcse. Május végén jön el a szezonja, ennek a piros, ízletes és nedvdús gyümölcsnek. Az érési időszak végére a földi eper megszedi magát antociánnal, ez a karotinban gazdag színezőanyag adja a gyümölcs élénk színét. A földi eperben lévő cserzőanyagok (katechinek) gyulladásgátló és baktérium ellenes hatásúak, valamint csökkentik az emésztési panaszokat. Különösen gazdag folsavban, ami fontos elem a vérképzésben és a sejtnövekedésben, C-vitaminban, ami erősíti az immunrendszert, és káliumban, ami vízhajtó és csökkenti a vérnyomást. Az eper a gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben tartalmaz mangánt, ami fontos szerepet játszik az anyagcserében, a csont- és vérképzésben, az agy és idegek táplálásában, a libidó fenntartásában, a haj és a bőr pigmenttartalmának megőrzésében, valamint szükséges a pajzsmirigyhormon termeléséhez.

Az eper ideális táplálék a tisztulás és salaktalanítás céljára. Igazi életet adó gyümölcs.

2010-ben kezdtünk epret termeszteni gazdaságunkban, először kisebb, majd egyre nagyobb területen. Az eper zamatos ízét és tápanyagban való gazdagságát a bio termesztés adta gondos emberi munkában és természetes növényvédelemben rejlik, persze az éltető napsugarak, langyos esők és bársonyosan simogató tavaszi szellők mellett.