Alma
(Malus sieboldi)

 

„Piros alma, de kerek,
Kóstoljuk meg gyerekek!
Ugye édes? Ugye jó?
Nekünk hozta őszanyó.”

- Népi mondóka –

 

Az alma külső tulajdonságaihoz (alakjához, színéhez) és belső minőségeihez (ízéhez, zamatához) az évszázadok folyamán számos szimbolikus jelentés kapcsolódott (pl.: a középkori királyok országalmája, Ádám és Éva Paradicsomi jelenete az almafánál, a karácsonyi asztalnál lévő almának, a családtagok számával megegyező részre darabolása, majd elfogyasztása, annak érdekében, hogy az elkövetkező évben is együtt maradjon és összetartson a család). A legfontosabb azonban az, hogy az almában rengeteg értékes vitamin-, ásványi-, és tápanyag található, melyek az emberi szervezet számára létfontosságúak.

A mai értelemben háziasított almafa ősei, a különféle vadalmafák eredetüket tekintve Nyugat- és Közép-Ázsiából származnak. Az alma világméretű elterjedéséhez kedvezően járult hozzá az almamag genetikájában rejlő kulcsfontosságú alkalmazkodóképesség, mely elősegítette a helyi éghajlati viszonyokhoz való illeszkedést. Sajnos a piacra való almatermelés következtében ezek közül az almafajták közül számos helyi jellegzetes fajta vesztett jelentőségéből (pl.: a magyar bőralma, darualma, selyemalma, jeges alma, leánycsecsű alma).

Az alma nagyon sokoldalúan segít az egészségmegőrzésben és a betegségmegelőzésben. Az alma gyógyhatásai közé tartozik, hogy csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterin- és a vérzsírok szintjét, ugyanis az alma mintegy 30%-ban tartalmaz pektin nevű rost-, illetve ballasztanyagot. Javítja az immunrendszert, a szívműködést és a vérkeringést. Stabilizálja a vércukorszintet és erősíti az ereket, főleg a vénák gyenge falát. Az almasav és a tartarinsavak gátolják a káros enzimek képződését és lerakódását a belekben, így tisztítják azt. A fogínyt is erősíti.

Az alma igazi biobomba. Ahogy a régi népi szólás-mondás is tarta: „Mindennap egy alma, az orvost távol tartja”. Ez a tény a modern tudományos kutatások által is alátámasztott, naponta két alma elfogyasztása jótékonyan hat az anyagcserére. Rendszeres fogyasztása a fiatalság meghosszabbításának egyik természetes forrása. Héjával együtt fogyasztva fokozza a szervezet ellenálló képességét, így ellenállóbbá teszi a betegségekkel szemben. Az alma héjában számos telítetlen zsírsav, magnézium, karotin és vas található. Az almahús káliumot tartalmaz, amely fontos szerepet játszik a vízháztartásban, a veseműködés és az izomtevékenység fenntartásában.

Az alma családi mennyiségben történő téli tárolására legalkalmasabbak a hűvös pincék. Fogyasztása leginkább nyersen, héjastól javasolt, ugyanis hő hatására az almában lévő értékes C-bitamin mintegy 70%-a elbomlik.

Gazdaságunkhoz tartozó bioalmásban, gondos odafigye

A nálunk termett almák fajtái