A tönkölybúza
(Triticum spelta)

 

„A vasárnap a Nap napja. A gabonák közül a búza hordozza magában legerősebben a Nap erőket, melyek a felfelé törekvés erejét adják a növény számára. Míg a téli vagy tavaszi növényeknél a hajtás rövid, melynek növekedése akár a föld alá is irányulhat (pl.: spárga, gyöngyvirág), addig a gabonafélék hajtása hosszú, és egyenesen fölfelé irányul. Vagyis a gabonafélék kimondottan a „Nap növények”. Így a gabona az egyenes, nyílt és tevékeny ember szimbóluma, ugyanakkor a mindennapi kenyér az ember napszerűvé válását is segíti.”
- Váradi Tibor-

 

A legértékesebb búzáink egyike, már az ókori Egyiptomban is termesztették. Azonban a 19. század óta sok helyen visszaszorult termesztése a búzához képest, kisebb terméshozama miatt. Manapság is szinte mindenhol megterem, de leginkább a meszes talajok nyújtanak termékeny táptalajt a növény kiegyensúlyozott fejlődéséhez. Napjainkban reneszánszát éli a neki tulajdonított jótékony egészségügyi hatásoknak köszönhetően.

Egyéves, magas növésű, magas szárakkal rendelkező növény. Nyáron a meleg, száraz, rendszerint meszes, részben nehéz agyagos és vályog talajokat kedveli. A hidegre kevésbé érzékeny, ezért magasabb területeken is vethető.

Az általunk vetett tönkölybúza, egy magyar nemesítésű fajta, melynek neve ÖKO-10. Ez Magyarországon az egyetlen elismert tönkölybúza fajta, melyet dr. Kalmár Gergely és dr. Kajdi Ferenc fejlesztettek ki. A tönkölybúzát hagyományos köves malmunkban frissen őröljük. A tönkölybúza szemek megőrlésével keletkező teljes kiőrlésű liszt különlegessége abban áll, hogy a magnak (vagyis a teljes búzaszemnek) valamennyi alkotórésze megjelenik magában a végtermékben is, ettől válik teljes értékű élelmiszerré. Tartalmazza az ásványokban és nyomelemekben gazdag korpát (héjrész), az élet továbbvitelét biztosító vitaminokat, olajokat és az értékes aminosavakat tartalmazó csírát, valamint az energiát hordozó liszttartamot. A tönkölybúzából készült teljes kiőrlésű lisztet önmagában is csomagolunk és forgalmazunk, valamint a teljes kiőrlésű liszt különféle lyukméretű szitákon való rostálási folyamatok által jutunk: finom, apró szemcséjű félbarna liszthez, durvább nagyobb szemcséjű darához, valamint a könnyű, emésztést elősegítő korpához.

A tönkölybúza kitűnik magas fehérje- és B1 vitamintartalmával más búzafajták közül. B2, B3, B5, E vitaminokban gazdag, de megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin csoport (B12 kivételével) és kimagasló a cink, foszfor, magnézium, réz, mangán, magnézium, kalcium, szelén és vas tartalma is.

Rendszeres, hosszú távú fogyasztásának kedvező hatásai közé tartozik, hogy koleszterinszint-csökkentő, érelmeszesedést megelőző és esszenciális zsírtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre. Napi 10-15 dekagramm teljes kiőrlésű tönkölykenyér biztosítja az ember napi aminosav, vitamin- és ásványi anyag szükségletét. Magas rosttartalma elősegíti az emésztőrendszer harmonikus működését és hozzájárul az emberi szervezet egészségének megőrzéséhez.

Felhasználása ajánlott sütéshez, főzéshez. (Ugyanúgy felhasználható, mint a fehér liszt.) Kenyerek, sütemények, kelt- és sült tészták elkészítéséhez. (Magas sikér tartalma miatt könnyebben, jobban lágyul, ezért a hagyományos receptekhez képest kb. 50 g-mal több mennyiséget ajánlatos süteményekbe tenni.)