A kukorica
(Zea mays)

 

„A kukoricacsövet többrétegű burok fogja körül, s ahogy a leveleit egyenként lehántjuk, előkerül az aranyszínű magozat. Az ember megfontoltan „lapozgat” a belső lelkivilágában, és komolyan megvizsgálja az eltelt hét eseményeit. Rendet teremt, és behatol az aranymagig. Így válik a kukorica termése az emberi Szaturnusz kvalitások jelképe.”
- Váradi Tibor-

 

A kukorica termesztése kétségkívül az amerikai földművelés alapját képezi, ott született meg a magasan fejlett, perui inka, maja és azték kultúrákban. Az azték legenda szerint egy napkitörés kiadós és jótékony hatású aranydaraesőt eredményezett- ebből született meg a kukorica, a Nap fia, amely a termékenység szimbóluma is volt.    
A kukorica termesztése nagyon régre nyúlik vissza. A 16. században került Spanyolországba, onnan pedig Franciaországon keresztül Dél- Európába. Eljutott Indiába és Kínába is. Régi magyar neve: „törökbúza”, amely alapanyagul szolgált a máléhoz, dödölléhez, gánicához, prószához és pogácsához.

A kukoricát köves malmunkban őröljük különböző finomságúra, így durvább, darabosabb szemű darára, és a lisztfinomságúra is.

A kukoricás ételek legelterjedtebb felhasználási formája a kása.  A frissen pattogatott kukorica jelentsen savtalanító-savfelszívó hatású és könnyen emészthető. A csírája magas olajtartalmú, ezért hidegen sajtolva értékes E-vitaminforrásnak számít. A kukoricacsíra-olaj fogyasztása átlagosan tíz százalékkal csökkenti a vérkoleszterin szintet. A kukoricaliszt vagy kukoricakeményítő rendszeres fogyasztásával csökkenthető a fogszuvasodás is.
A kukorica nagy mennyiségben tartalmaz ún. „protáz inhibitorokat” melyeknek rákos elfajulást gátló hatásuk van.

A kukorica gluténmentes, ezért liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Lizinben és triptofánban szegény, emiatt önállóan nem tudja fedezni az esszenciális aminosav igényünket.

Nagy mennyiségben tartalmaz karotint és cinket, ezen kívül vas, foszfor, kálium, mangán és réz is található benne kisebb mennyiségben. A, B1, B2, B3 és E vitaminok találhatóak benne.

A kukoricadara kiváló kásának, puliszkának, köretnek, édességként gyümölccsel és olajos magokkal süteménynek. A kukoricalisztből készíthető kenyér, kukoricagombóc, tortilla lepény, édes és sós sütemények egyaránt.