A köles
(Panicum miliaceum)

 

„A kölest a bolygók közül a Merkúrhoz rendelik hozzá. A pici gömbölyű, gurulós szemek már kinézetükben is hordozzák ezt a minőséget. Ha véletlenül kiömlik a köles, egy pillanat alatt szétgurul, , és az apró magok eltűnnek a résekben, a sarkokban, mellyel a Merkúr mozgékonyságát mutatják be.
- Váradi Tibor-

 

A köles legősibb termesztett gabonafajtánk. Őshazája Kína és Afrika. A kutatók által megvizsgált svájci leletek alapján a kölesfélék története visszavezethető egészen a kőkorszakig (i.e. 5000 körül). Sokféle fajtája ismeretes: aranyköles, cirok, négerköles, gyöngyköles. Európában a 13. századtól termesztik a parlagoló földművelésben a zab mellett. Fontos alapanyagát képezte a mindennapi étkezésnek, mivel akkoriban a napi étkezés kenyérből és gabonakásából állt, mindenekelőtt zab- illetve köleskásából. A kölest éhínség esetén is gyakran osztották ételként. Sajnos mára veszített jelentőségéből; először a zab váltotta fel, majd a burgonya, a tésztafélék, végül a fehér kenyér.

A köles legjobban a laza, homokos talajokat kedveli, ha sok fényt és meleget bő terméssel ajándékozza meg termesztőit. Kevésbé fagytűrő, de jól bírja a szárazságot és a gyengébb talajminőséget is.

A köles tisztítása és őrlése köves malmunkban történik. A köles héját a hántolás során távolítják el (melyből jó minőségű matracok és párnák készíthetők). A meghántolt aranysárga köles egy részét megőröljük, így jó minőségű köleslisztet kapunk. 

A köles tápértéke az árpáéhoz hasonlatos. Értékes beltartalma káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban, jódban flourban, cinkben, mangánban, nikkelben és rézben gazdag. Kiváló B- vitaminforrás. Főként B1 és B3 vitamin található benne. Magas rosttartalma kedvezően járul hozzá az emésztőrendszeri problémák megszüntetéséhez. Továbbá teljes értékű fehérjét és hét aminósavat tartalmaz.

A köles kedvező hatást fejt ki a bőrre, a körmökre és a hajra is. Ápolja a bőrt, javítja a körmök rugalmasságát, segít megszüntetni a hajhullást, erősíti az idegrendszert és jót tesz a szemnek is. Serdülő korban meggyógyítja a pattanásos bőrt. Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat és kiváló vashiányos állapotoknál.

A köles anyagcsere- aktiváló és melegítő hatású. Ezért fogyasztása javasolt a hőháztartási problémákkal küzdő emberek számára is.

A köles az egyik legerősebb lúgosító hatású élelmiszer alapanyagunk, amely megfőzve is megőrzi lúgos kémhatását. Megköti a gyomorban lévő savat, ezáltal segíti elő a gyomor megfelelő kémhatásának létrejöttét. Rendszeres fogyasztása javasolt gyomorégés, túlzott gyomorsav és gyomorfekély esetén.

A köles fontos, teljes értékű táplálék a mai egyoldalú táplálkozásunkban, amely gyógyító hatásával segít a károsodott egészség helyreállításában.

Gluténmentes, ezért liszt érzékenyek is fogyaszthatják.

Kiválóan felhasználható köretnek önmagában, fűszerezve, zöldségekkel sósan vagy gyümölcsökkel édesen elkészítve. Ízletes puding készíthető lisztjéből, valamint levesek, főzelékek sűrítésére is alkalmas.