A hajdina
(Fagopyrum vulgare)

 

„Ha nem öntjük le róla az első főzővizet, abban olyan fontos anyagok maradnak, amelyek fokozzák a bőr fényáteresztő, fényfelvevő képességét. Termése tetraéder alakú, amely forma a fény ősi szimbóluma.”
- Váradi Tibor-

 

A keserűfű félék családjába tartozó hajdina ősi származási helye Közép-Ázsia, a Turkesztántól Mandzsúriáig terjedő terület. Mongol, török közvetítéssel került Kelet-Európába, majd a tengeri kereskedelem által Európa nyugati részeibe is eljutott. Magyarországon a 15. században kezdték el termeszteni. Egyéb elnevezései: pohánka, tatárka, haricska, szerecsenbúza.

Igénytelen növény, ami kiváló édes és sós kása alapanyag. Fontos népeledelnek számított és ma is nagyra becsült ételalapanyag a szláv népek körében.

A hajdina tápanyagokban szegény, savanyú és homoktalajon is jól megterem. A műtrágyázásra a tönkölybúzához hasonlóan nem reagál. Nagyon ellenálló a betegségekkel szemben. Egynyári, gyorsan növő növény. A hidegre és a fagyokra viszont érzékeny, ezért viszonylag későn, májusban vetik. Különleges magformája speciális malomipari hántológépet igényel. Ilyen különleges hántoló Magyarország területén jelenleg nem található, ezért az általunk termelt hajdinát bérhántolásra adjuk. Hántolása szükséges ahhoz, hogy a maghéjban található mérgező anyagok távozzanak.

Kedvező beltartalmi értékei miatt került ismét terítékre. A betegségmegelőző és egészségmegőrző táplálkozásban kapott fontos szerepet. Kitűnő növényi fehérjeforrás, mivel mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza, de foszfor, kálium, magnézium és folsav is található benne. Méregtelenít és megerősíti a hajszálerek falát. Könnyen emészthető, így alkalmas betegek táplálására. Melegítő hatású.  A köles mellett, a gabonák közül, az egyik legjobb savmegkötő és lugosító.

Hántolva rizs helyettesítésére használják. Jó minőségű kenyér búzaliszttel keverve készíthető belőle. Sós és édes kása egyaránt készíthető belőle, zöldségekkel sósan, majoránnával, vagy gyümölcsökkel, olajos magokkal édesen.

 

Kapcsolódó receptek: