Zeller
(Apium graveolens)

 

A gyógyhatású és ízletes zeller
májustól egészen októberig zöldell a hazai kertekben.

 

A zellert, mint kultúrnövényt már az ókorban is ismerték, manapság világszerte termesztik. Eredetileg vadon termett a tengerparti sós iszapban. Az ernyősvirágzatúak családjába tartozik, a petrezselyemmel és a paszternákkal együtt. Három változata terjedt el, a gumós, a metélő és a halványító zeller. Magyar vidékeken gumós változatát termesztik leginkább.

A zeller, mint népi eledel és népi gyógyszer, az emberi testre gyakorolt kedvező hatásai miatt volt ismeretes és használatos. A petrezselyemben és a zellerben rejlő illóanyagoknak számos egészségmegőrző és betegségmegelőző tulajdonságuk van, úgy, mint a köpetoldás (köhögés, vagy nátha esetén), hashajtás (bélrenyheség vagy székrekedés esetén), epehajtás, vizelethajtás, gyomorsavtermelés serkentése (főként a fehérjék emésztésénél és hasznosításánál). A zellernek gyógyhatásai közé tartozik még, hogy elpusztítja a kóros baktériumokat és a gombákat a gyomorban és a belekben, elmulasztja az emésztési zavarokat, a puffadást és a hasmenést, erősíti a bélperisztaltikát (bélmozgást), megszünteti a bélrenyheséget és a székrekedést, dezinficiálja és méregteleníti a száj és a torok nyálkahártyáját, antibakteriális hatású a vesékben, a húgyhólyagban és a húgyutakban is, csökkenti a gyulladást, a hólyaggyengeséget, dehidrál és fogyaszt, a benne lévő B-vitaminok aktivizálják a szénhidrát-anyagcserét, erősíti az idegeket, az agyműködést, csillapítja az idegességet, sőt táplálja a bőrt, a szemet és a hajat is.

A zeller egy igazi B-vitamin bomba, mivel a B12-vitaminon kívül tartalmazza az egész B-vitamin családot, kiegyensúlyozott, harmonikus koncentrációban. A B-vitaminok egyúttal az agy és az egész idegrendszer alapvető tápanyagát képezik, hiányukban idegesség, feszültség vagy depresszió tünetei jelentkezhetnek. Továbbá a zeller B-vitaminja segíti a bél- és májműködést.

A zeller felhasználható főzve zöldséglevesben, salátaként, zöldséglébe préselve vagy akár nyersen is. Nyersen például az almával jól harmonizál.

Kapcsolódó receptek: