Sütőtök
(Cucurbita maxima)

 

A tökfélék családjának névadó nemzettsége a tök,
ennek tagja a hűvös téli napok különleges édes tökínyencsége,
maga a sütőtök.

 

A sütőtök őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékei, de néhány fajtája Indiában és Japánban is közkedvelt ételalapanyag. A különböző sütőtök fajtákat az inkák, maják és aztékok étrendjében a bab és a kukorica mellett előkelő növényként és ételalapanyagként találhatjuk meg. Európa földjére Amerika felfedezése után került és édes ízével hamar belopta magát a hétköznapok ízvilágába. Magyarországra a XVI. században került. Hazánkban a sütőtök számos, különböző néven ismert, úgy, mint: fehértök, bosztán, bécsitök, dinkatök vagy döblec. A sütőtök fajtájától függően változatos formájú lehet. A termések formáját tekintve lehetnek gömb, lapított és hosszúkás alakúak, színét tekintve lehet narancssárga, szürke vagy ezüstfehér.

Kertészetünkben egyaránt megtalálható a Sárga óriás tök, az Orange vagy kanadai tök és a Hokkaidó tök is.

A sütőtök karotinban, C-vitaminban gazdag és magas szénhidráttartalma miatt tápláló eledel. Fehérje-, rost-, és zsírtartalma elenyésző, annál több benne az ásványi- és vitamin anyag. Számottevő mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitaminokat, folsavat és pantoténsavat.

A sütőtökszezon nagyjából szeptembertől januárig tart. Készülhet belőle bébiétel, frissen préselt ivólé, leves, sült tök és töltött tök is. 

 

Kapcsolódó receptek: