Petrezselyem
(Metélőpetrezselyem - Petroselinum neopolitanum
Gyökérpetrezselyem – Petroselium tuberosum)

 

Petrezselyemnek, petrezsiromnak, petruskának,
a gyökérpetrezselymet pedig fehérrépának nevezik a magyar vidékeken élők.

 

A petrezselyem nevét a latin petroselium szóból kapta, amely eredetileg a görög petrosz (kő, szikla) és szelion (növény) szavak összetételéből származik. A petrezselyem eredendően Dél-Európában, a Földközi-tenger partvidékén honos, azonban mára az egész világon elterjedt. Az ernyősvirágzatúak családjába tartozik, a turbolya és a koriander „testvére”.

A petrezselyem kétéves növény, ami azt jelenti, hogy az első évben a lombja és gyökere fejlődik ki, a második évben pedig magszárat fejleszt, melynek ernyős virágzatának végén ernyős virágzattal kaszattermések érnek be. A petrezselyemnek leginkább két fő részét fogyasztjuk, a szárán elhelyezkedő fodros vagy sima zöld leveleit és (karó)gyökerét.

A petrezselyem illóolajat, karotint, C-, és E-vitamint, valamint ásványi sókat tartalmaz. A petrezselyemben található még B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és B9-vitamin, valamint kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium és cink. A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító és étvágygerjesztő hatású. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású.

A petrezselyem levelét frissen és szárított állapotban levesekhez, főzelékekhez, főtt és pirított burgonyához, saláták ízesítéséhez, valamint ételek díszítésére is használhatjuk, gyökerét leggyakrabban levesbetétként, sültzöldségként és salátaként fogyaszthatjuk.

Kapcsolódó receptek: