Paradicsom
(Solanum lycopersicum esculentum)

 

„Piros vagyok. Kerek. Édes.
Főleg nyersen egészséges.
Hanem ősszel jól megfőznek,
szitán törni alig győznek.
A kamrában, bizony, bizony
szép a piros paradicsom.”

-
Donászy Magda -

 

A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozó növény, Dél- és Közép- Amerikában őshonos. Amerika felfedezését követően került Európába, majd terjedt el. A paradicsom jól terem hazánkban is, különösen a napos, védett területeken. Népies neve még a paradicska és a szerelemalma is.

A paradicsom 70%-át likopin, egy különleges sejtvédő anyag alkotja (ahogy az emberi szervezetet is). A likopin a karotinok egyik fajtája, amely védi és stabilizálja a sejteket és a sejteken belüli részecskéket. A paradicsom a likopineken kívül sok biotint tartalmaz még, ez a B-vitaminok egyik fajtája, amely őrzi a bőr, a haj és a körmök épségét, valamint szabályozza a vércukorszintet. Szintén a B-vitaminok egyik fajtája a niacin, ami a jó hangulatért és kedélyállapotért, valamint a pihentető alvásért felelős. A benne rejlő C-vitamin az immunrendszert erősíti, az E-vitamin pedig az immunrendszert védi és a szív működéséhez is nélkülözhetetlen. A paradicsomban található folsav, a vérképzéshez, a sejtnövekedéshez és az életkedvhez nélkülözhetetlen elem. Tartalmaz még káliumot és cinket is.
Ez a növény fiatalítja a sejteket, frissíti az elmét, élteti az agyat és az idegeket, valamint fokozza a hormonelválasztást.

A piros mosolygós paradicsom kedvelt konyhai alapanyag. Felhasználása nagyon sokrétű lehet, csak az ember fantáziája szab határt az újabb és újabb paradicsomos ételeknek.

 

Kapcsolódó receptek: