Paprika
(Capsicum annum)

 

Kis kertemben zöldell sok szép paprika palánta, 
Forrásvízzel locsolgatom kis kannámból, máma. 
Amikor jó nagyra nőnek, leszakítok egyet, 
Körbejárom és megnézem, hogy melyik a legszebb.”
-
Géczi Kinga -

 

A zöld, piros vagy sárga színű paprika kedveli a meleg páradús klímát. Őshazája Dél-Amerika. A burgonyafélék családjába tartozik, a burgonya és a paradicsom rokona. A paprika első osztályú gyógyhatású zöldség- és fűszernövény.

A paprika első számú segítője az immunrendszernek. Magjában és belső felszínén futó erekben található kapszaicin és rokon vegyületei, valamint a gazdag C-vitamin tartalom erősíti a szervezet ellenállását a fertőzésekkel szemben. Bizonyos esetekben megszabadít a gyomorpanaszoktól, többek között azzal, hogy gátolja a kóros baktériumok megtelepedését az emésztőrendszer nyálkahártyáján. Gyógyhatásai közé tartozik még, hogy segít a vérkeringési zavarok helyreállításában, jó hatású a vénás és visszérbetegségeknél, erősíti a szív munkáját és a vérkeringést, megelőző hatású migrénben, javítja a látást, aktiválja a sejt- és a fehérje-anyagcserét, erősíti a kötőszöveteket, fokozza a mirigyek aktivitását és a libidót, valamint javítja a koncentrálóképességet.

Kertészetünkben többféle paprikát termesztünk, például a közismert TV paprikát vagy kaliforniai fajtáját is. Felhasználás idény szerint számtalanféleképpen lehetséges.

 

Kapcsolódó receptek: