Karfiol
(Brassica oleracea)

 

„Zöld levelek között fehér rózsák”
-
Ínyesmester -

 

A karfiol őse a vadkáposzta. Eredendően a Földközi-tenger keleti részén volt honos, ahogy a többi káposztaféle is. Elsősorban Európában népszerű zöldségféle.

A karfiol egyéves káposztaféle, amelynek hatalmasra megnőtt feje valójában egy elhúsosodott virágzat.

A karfiol kalóriaértéke nagyon alacsony, viszont víztartalma magas és biológiai hatóanyagai miatt igen értékes és kedvelt zöldségféle. A karfiolban lévő pantoténsav (B5-vitamin) elősegít a kortizol termelődését a szervezetben. Ez a vegyület kortizonná alakul át, amely többek között gyulladáscsökkentő hatású. A karfiol tartósan ellátja a szervezetet B12- és E-vitaminon kívül az összes többi vitaminnal, 14 ásványi anyaggal és nyomelemmel, valamint 18 aminosavval (fehérje építőanyagok). Zsírfélét csak elenyésző mennyiségben tartalmaz, ezért a karfiol ideális táplálék fogyókúrához, különösen akkor, ha kevés vízben pároljuk meg.

A karfiol gyógyhatásai közé tartozik, hogy segíti a víz kiürülését, vese és hólyagbajoknál használ, hatásos fogyókúránál, a bélnyálkahártya felépítésében segít, elősegíti a sejtnövekedést és a sejtmegújulást, fokozza a vérképzést, tápanyaggal látja el a sejteket, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől, csökkenti a vérnyomást és megelőzi a vastagbélgyulladást.

A karfiolból gyorsan készíthető laktató étel. Számtalan étel készíthető belőle.

 

Kapcsolódó receptek: