Karalábé
(Brassica oleraceae convar. acephala)

 

A karalábé segít a hűléses betegségeket megelőzni.

 

A karalábé a káposztafélék családjába tartozik. Kétéves növény, ahogy a többi káposztaféle is, a második évben virágzik. A karalábé évszázadok óta honos kultúrnövény Közép-Európában. Kedveli a magyar éghajlati viszonyokat, különösen az esős tavaszt és őszt.

A karalábé kalóriatartalma nagyon alacsony, ezért alkalmas a fogyókúra diétájához. Magas szelén- és C-vitamin tartalma révén fokozza a szervezet védekezőerejét. E-vitamin-tartalmú olajjal tálalva, a szelén megvédi a vérzsírokat a szabadgyököktől és így megelőzi az arterioszklerózist (érelmeszesedést). A karalábénak magas a B-vitamin tartalma, kedvező mennyiségben található benne B1-, B2-, B6- vitamin, valamint tartalmaz még kalciumot, magnéziumot, vasat, meszet és foszfort.

A karalábé gyógyhatásai közé tartoznak a következők: serkenti a sejtanyagcserét és a vérképzést, erősíti a bőrt és a hajat, energiát és életerőt ad, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől, javítja a mentális frissességet, javítja a koncentrálóképességet, az oxigénellátást és a sejtképzést, erősíti a szív működését, hangulatjavító, stresszoldó és fokozza a víz kiürülését a szervezetből.

A karlábét minden étkezéshez másképpen és ízletesen lehet elkészíteni, reszelve nyersen, kipréselve, párolva, töltve, rakottan vagy sütve.

 

Kapcsolódó receptek: